Çikolata’nın Faydaları
Çikolata’nın Faydaları
Tüketilebilen tüm gıdaları göz önünde bulundurulduğunda, insanlar tarafından en çok sevilen gıdanın çikolata olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığı bilinen çikolata, günümüzde yediden yetmişe herkes tarafından sevilen ve tüketilen bir gıda maddesidir. Çikolata kakao meyvesinden üretilir. Fermente edilmiş, güneşte kurutulmuş kakao taneleri kavrulduktan sonra kabuğundan ayrıştırılır. Kalan malzemeye kakao nibs (kakao tane) denir. Nostima’nın bütün çikolataları kakao tanelerinden üretilmektedir. Şekilden şekle giren ve pek çok gıda ile birlikte tüketilebilen çikolatanın sütlü, beyaz ve bitter olmak üzere başlıca üç çeşidi vardır.
Yapılan araştırmalara göre yeterli ölçüde tüketildiği zaman çikolatanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için oldukça faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Çiğ kakao vücutta endorfin ve opyum salgılanmasını sağlayan feniletilamin isimli bir bileşik madde içeriyor. Yeryüzünde bu maddeyi içeren sadece iki besin var. Biri kakao, diğeri de mavi-yeşil denilen bir tür deniz yosunu. Endorfin ve opyum aşık olunca yoğun olarak salgılanan, mutluluk hissi veren hormonlar! Çiğ kakao aynı zamanda mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına da destek oluyor. Çiğ kakao aynı zamanda harika bir magnezyum kaynağı. Anti stres minerali olarak da bilinen magnezyum, kas ve sinir gevşetici etkisinin yanı sıra enerji üretimi, kemik sağlığı, adet ağrıları ile baş etmek, vücut ısısını kontrol etmek için önemli.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Beyindeki serotinin oranını yükselterek hafıza ve algılama gücünü arttırır.
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır.
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
· Kanser hücrelerini azaltır.
· Enerji verir.
· İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Etiketler: çikolata, çikolata’nın faydaları
Eylül 23, 2021
Listeye dön